Bătaie lungă…

Cât de lungă este „bătaia”?
Să încercăm să facem un calcul răspunzând la întrebarea: dacă acum schimbăm ceva în sistemul de învăţământ, când vom trage foloase de pe urma acestei schimbări?
Eu consider că o schimbare de esenţă în procesul instructiv educativ, nu poate fi făcută pentru elevi mai mari decât pe clasa a V-a; că doar n-o să facem schimbarea pentru cei de-a XII-a! Ei bine, elevul care în 2010 intră în clasa a V-a va termina liceul în 2018 şi facultatea (masterat inclus) în 2023. Ţinând cont că un specialist bun, în orice domeniu, se formează după vreo 10 ani de muncă într-un domeniu, vorbim despre anul 2033. Omul acesta va aplica ceea ce a învăţat, încă vreo 20 de ani. Deci: dacă anul acesta facem o schimbare, efectele se vor vedea prin 2030 – 2050!
Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că atunci când gândim o schimbare, trebuie să ţinem cont de ce va fi peste 30 de ani!
Are cineva răspuns la întrebarea: cum va arăta societatea omenească peste 30 de ani? Ce deprinderi vor fi necesare cetăţeanului european, sau mondial, în 2040? Ce ar trebui să studiem acum ca să ne fie de folos atunci?
Eu cred că dacă pe această temă vor curge râuri de cerneală tot nu vom şti tot ce trebuie să ştim. Dar, dacă vom cerceta suficient de bine, atunci cu siguranţă vom şti mai mult decât dacă vom ascunde această problemă sub preş!
Mai mult, schimbarea, aşa cum o gîndesc eu, poate fi implementata după toate studiile, peste vreo 10 ani (adică prin 2020) iar sistemul va fi perfectibil de la an la an pe parcursul urmatorilor 30 de ani (adică din 2020 pana in 2050). Prin urmare, foloasele unui sistem de învăţământ performant le vom trage cu adevărat în a doua jumătate a secolului…

Anunțuri